with No Comments

Tilan tekeminen

Elämää vauvan kanssa…

 1. Luota itseesi, luota tunteisiisi. Vauva tarvitsee lähinnä läheisyyttä ja maitoa.
 2. Madalla odotuksiasi. Vanhemmaksi tulo on täynnä väärinkäsityksiä ja yllätyksiä. Et osaa automaattisesti tehdä oikeita asioita. Olet yhtä kokenut vanhempana, kuin lapsellasi on ikää.
 3. Rakkautta ei voi kiirehtiä. Kaikki eivät rakastu vauvaansa heti. Se on normaalia.
 4. Hormonimyrsky ja esimerkiksi imetyshormoni prolaktiini voi aiheuttaa ”höperyyttä” ja muistamattomuutta. Sekin on normaalia.
 5. Pian olet ennallasi ja tunnet vauvasi paremmin, kuin kukaan muu.
 6. Ota kaikki apu vastaan, minkä voit saada. Yksin ei ole tarkoitus selvitä. Entisaikaan koko yhteisö oli mukana auttamassa uusia vanhempia.
 7. Priorisoi kotihommat (varsinkin ellei apua tule). Levätäänkö vai tiskataanko? Vauvan tulon jälkeinen aika kestää lyhyen aikaa. Silloin voi elämä olla ”poikkeustilassa” eikä kannata touhuta liikaa.
 8. Ole joustava. Tee omat valintasi. Muista huumori. Heitä ”to-do” lista vähäksi aikaa pois!
 9. Opettele tuntemaan itseäsi. Menneisyydestäsi voi pompata käsittelemättömiä asioita pintaan. Jaa nämä tunteesi, se helpottaa. Väsymys vaikeuttaa asioita. Puhu myös peloistasi jollekin. Ole rehellinen.
 10. Pysy rauhallisena, vaikka vauva itkee, pyydä apua, käytä liikuntaa poistamaan stressiä, tee jotakin fyysistä, kun suututtaa, käy lenkillä!
 11. Vielä kerran: Puhu!
 12. Unohda itsekunnioitus, naura itsellesi, älä syyllisty virheistä.
 13. Sana ”täydellinen” löytyy vain sanakirjasta.
 14. Pidä huolta kumppanistasi, tarvitset häntä. Vauvan hoito on yhteistyötä. Miesten täytyy ihailla vaimojaan ja tukea heitä. Naisten pitää kehua miehiään. Nyt ei kritisoida. Käykää kävelyllä yhdessä. Älä pidä häntä itsestäänselvyytenä. Älkää menkö vihaisena nukkumaan.
 15. Älä väheksy masennusta, tuota kutsumatonta vierasta. Hae apua ajoissa!

Linkkejä!